OKULUMUZUN TARİHÇESİ

OKULUMUZUN TARİHÇESİ

24.12.2015 575

OKULUMUZUN TARİHÇESİ

             Türk Milli Eğitiminin temel amaçlarını özümsemiş, Milli ve manevi değerlerimizi koruyup, yaşatan, teknolojiyi çağın gereksinimlerini gözeterek, etkili kullanan, yüzü aydınlık geleceğe dönük, kendisine, ailesine, çevresine, milletine ve devletine ve tüm insanlığa faydalı olacak nesiller yetiştirmeyi amaç edinen Gümüşören İlköğretim Okulu’nun temelleri, köyde bilinen ilk eğitim yeri olan Bozoklu Hacı´nın tek odasında atılmıştır. İlk öğretmeni ise Sade Osman´dır, 1928 de ilk Türkçe eğitim Kayserili Emin Efendi tarafından başlatılmıştır. Kayıtlara geçen ilk resmi eğitim 1947 yılında başlar. Okulun ilk eğitmeni olan köy halkından Şamil Yurtseven, Pazarören Köy Enstitüsü’nde 6 ay süreyle kurs görmüş, 1947 yılında göreve başlamış, 1951 yılına kadar görevini sürdürmüştür. Köyün bu ilk okulu tek derslikli ve birleştirilmiş sınıflı olup, birinci sınıf talebesi 3.sınıftan mezun oluncaya kadar yeni kayıt yapılmamakta ve 3.sınıfı bitirene icazetname verilmektedir. 01.11.1947 tarihinde ilk talebe kaydı yapılan bu okul, ilk mezunlarını 1950 yılında verir. Okutulan dersler ise yurt ve yaşama bilgisi, okuma-yazma, aritmetik ve tarımdır.

              1947 yılında taş duvar üzerine yığma bina olarak ahşap tavanlı ve iki derslik, 1 müdür odası, 1 lojmandan oluşan bina hizmete girmiştir. Bu binanın açılması ile okulun ilk müdürü olan İsmail TAŞDELEN göreve başlamış, 4. ve 5.sınıflar ilave edilmiştir. Köylü devlet işbirliği ile yapılan bu bina, ihtiyaca cevap veremez duruma gelince 1967 yılında 2 derslikli baraka hizmete girmiştir. 1975 te 2 derslik bir 1 müdür odası ve 1 işlikten oluşan yığma betonarme bina hizmete girmiştir.

              Sahip olduğu doğal ve kültürel değerleri ve kaynakları yok etmeksizin kullanarak gelişen, ortaya çıkan fırsatları, insan kaynakları ile etkin, yaratıcı ve yenilikçi yaklaşımlarla değerlendiren köyümüz insanları, 1978 yılında iki derslikten oluşan ortaokul binasını inşa etmişlerdir.1978-1979 yılında  eğitim öğretime başlanmıştır.

              1986 yılına kadar çift öğretimin yapıldığı okulda 1987 den itibaren normal öğretime geçilmiştir. En fazla öğrenci mevcudu  271 öğrenci ile 1971-1972 öğretim yılına ait olup, bu sayı köyden göçün hızlanması ile her geçen yıl azalmıştır.

              1997-1998 eğitim ve öğretim yılında sekiz yıllık kesintisiz temel eğitim ile aynı çatı altında toplanılmış, 2002 yılında Nihat CANPOLAT Valimizin direktifleri ile bugünkü hizmet binasına kavuşulmuştur. Okulumuz  köy  merkezinde  toplam  4662 m²  alanda;  464 m²  iki katlı,  kaloriferli, sekiz  derslikli  yeni  bina, 198 m² tek  katlı, sobalı, iki derslikli eski bina; 4000 m² ise bahçe oturumludur. Bahçe düzenlemesi yapılmıştır.

             Okulumuz eğitim öğretim hizmetine başladığı ilk yıldan bu yana çağdaş eğitim-öğretimin gerekleri; uygun fiziksel mekanların temini, eğitim-öğretim araç ve gereçlerinin sağlanması, eğitim-öğretim ve yönetim süreç standartlarının belirlenmesi  ve en güzel şekilde yürütülmesi konusunda ilçemizde var olan köy  ilköğretim okulları içinde örnek teşkil etme yolunda güzel adımlar atmaktadır.